lørdag 20. august 2011

Roche de Bellene Meursault les Charrons 2008


Hvit Burgund denne gangen. Sjømat skulle til pers og da skulle vel denne være sånn passe all-around...

Fargen er middels dyp gul med markant grønnskjær.

Lukten starter med lett petroleum, som dempes etter litt luft. Moden frukt, røyk, eik og hvit pepper.

Smaken er syrlig eple, smør, eik, tropisk frukt. Stikkelsbær? En relativt "fet" smak som ender ut i lang syre med epletoner. Litt ustrukturert ettersmak, men det kommer nok med noen år i kjelleren.

Vin som sikkert blir bedre med noen år på baken, men som gjør seg ypperlig i dag med litt sjømat til. En av de 3 billigste Mersault'ene på polet. Tipper det ikke er den verste.

88/100

Finnes på poletog koster 300,- men sjekk hvilken årgang som er tilgjengelig. Styr unna 2007.

Familiebesøk og en lett 3-retter (6 pers)


Vi begynner med kveldens forrett:

Tunfisk med sitronmarinert kamskjell og torsk på ruccola

150g Tunfisk
2 Kamskjell
100g Torsk (en bit av Torskeloinen under)
1 pakke Ruccola
1/2 Rødløk
Balsamico
Sitron
Salt
Pepper

Tunfisk

Pass på ar du får et stykke som er jevn. Skjær opp ett eller flere lange stykker på 3x3cm
Legg i glovarm panne og stek i 10 sekunder på alle sider. Viktig at man ikke steker for mye!
Ta ut av panne og rull i en blanding av salt, pepper. Legg i kjøleskap fram til servering, minimum 10 minutter

Kamskjell/Torsk

Skjær kamskjell i tynne skiver og torsken i små terninger. Legg utover på en tallerken og press godt med sitron over. La stå 10-15 minutter.

Legg opp på tallerken på ruccola og pynt med finhakket rødløk og litt balsamico.


Deretter kommer hovedretten:

Sous Vide salma laks og torsk på ertepurré med piggsopp, lodderogn og poteter

1 pakke Salmalaks
1 pakke Torskeloin
500g Erter
12 Poteter
Litt Piggsopp
1 boks Lodderogn
Salt
Olivenolje
Truffelolje

Laks/Torsk

Tilbredes Sous Vide med en god klype salt på 52 grader i 20 minutter.
Alternativt legg i glovarm panne, legg lokk over, skru temperatur til minimum og la steke i 10 min.

Ertepurré

Kok opp vann, legg i erter. Når vannet koker igjen er ertene ferdig. IKKE kok lenger, da får du grå og trist ertepurré.
Hell av vann, putt i blender med 5-6 spiseskjeer olivenolje og en dæsh trøffelolje.
Kjør i blender til jevn, glatt konsistens eller med litt tekstur. Tar ca 5 minutter. Smak til med salt.

Kok poteter, legg opp og dandér


Vi avslutter med dessert og husk, hvis du ikke ser kaloriene, teller de ikke:

Sjokolademoussé på valeronasjokolade med bringebær og blåbær

200g Valeronasjokolade (66% eller mørkere)
4 Eggeplommer
2 Eggehviter
2dl Fløte
Litt Bringebær
Litt Blåbær
100g Melis

Oppskriften er stjålet fra matprat.no

Pisk fløte til myk krem og sett den kaldt.
Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Bruk lav temperatur og rør litt i den underveis.
Stivpisk eggehvitene med melis. Bland forsiktig sammen den smeltede sjokoladen med eggeplommene, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene.
Ha sjokolademoussen i porsjonsformer, eller en stor bolle. Settes kjølig i minst 2 timer før servering. Server sammen med litt pisket krem.

Pynt med litt bær og kvelden er komplett.

Slå gjerne i bordet med en "rimelig" Mersault.

onsdag 17. august 2011

Hjemmelaget solbær- og bringebærlikør

Da begynner høsten å nærme seg med stormskritt og det er på tide å lage likør for vinteren. Dette har blitt en tradisjon de siste årene og fungerer godt både til eget konsum og som julegaver.

Solbærlikør

Man tar en kurv solbær

Plukker av stilker og legger det i et norgesglass (1/2 - 3/4 fullt)

Fyller på med sukker helt opp (avhengig av hvor mye bær du har)


Og fyller på med kjøpesprit til det er fullt.
Sett på lokk (hardt) og snu annenhver dag til sukkeret er oppløst.
Fyll på med sprit da det synker noe sammen de første dagene. 


Bringebærlikør

Man tar en kurvbringebær

Legger i et norgesglass (1/2 - 3/4 fullt)

Fyller på med sukker helt opp (avhengig av hvor mye bær du har)

Og fyller på med kjøpesprit til det er fullt.
Sett på lokk (hardt) og snu annenhver dag til sukkeret er oppløst.
Fyll på med sprit da det synker noe sammen de første dagene.
 
Fortsettelse følger når sukkeret er oppløst!

søndag 14. august 2011

Walnut Block Collectables Marlborough Sauvignon Blanc 2009


Etter noen hyggelige opplevelser med Cloudy Bay Sauvignon Blanc er det på tide å teste noen av de andre vinene fra "Down-under" som har funnet veien til de norske polhyllene.

Førstemann ut er Walnut Block Collectables Marlborough Sauvignon Blanc 2009.
Walnut Block er en ung (startet i 1996), familidrevet vingård midt i Marlborough, helt på nord-øst spissen av sør-øya på NZ.

Lager rødvin på Pinot Noir og hvitvin på Sauvignon Blanc og Chardonnay.
Collectables-serien er som en "Bricco" i Barolo-sammenheng, hvor kun de delene av vinmarken som får mest sol og minst fuktighet brukes.

Fargen er grønngul, lett perlende som de fleste andre Sauvignon'er fra Marlborough

Lukten er litt tett i starten. Åpnes noe mer etterhvert. Lime, asparges?, syrlig tropisk frukt. Pasjonsfrukt?

Smaken er litt tett den også. Bløt og fin med bra syrlighet som øker etter hvert som den får litt tid i glasset. Tropisk frukt. Virker generelt litt lukket, men med mye syre.

Når ikke helt opp til referansen Cloudy Bay. Produsenten mener denne gjør seg bedre etter noen å i kjelleren. Jeg er enig, men er usikker på hvor godt disse relativt ferske vinene tåler lagring. Tror faktisk jeg foretrekker de unge, ferske og drikkeklare. Tiden vil nå vise, jeg tar ikke sjansen.

84/100

Finnes på polet og koster 175,-

Sous Vide breiflabb på hvite asparges og ertepurré


Sous Vide breiflabb på hvite asparges og ertepurré

500g breiflabb
1 bunt hvite asparges
1 pose (250g) erter
1 rødløk
noen små nypoteter
litt østerssopp
1 liten boks rogn av eget ønske
4 fedd hvitløk
Fersk rosmarin
Olivenolje
Trøffelolje
Veldig mye smør
Salt
Pepper

Breiflabb

Varm opp en panne med olje, salt, pepper, hvitløk og rosmarin, la denne kose seg på middels varme i noen minutter.
Tilbered Sous Vide på 55 grader i 45 minutter. (Evt bak i ovnen)
La fisken hvile i 10 minutter etterpå.

Ertepurré

Kok opp vann, legg i erter. Når vannet koker igjen er ertene ferdig. IKKE kok lenger, da får du grå og trist ertepurré.
Hell av vann, putt i blender med 5-6 spiseskjeer olivenolje og én spiseskje trøffelolje.
Kjør i blender til jevn, glatt konsistens eller med litt tekstur. Tar ca 5 minutter.
Smak til med salt og evt litt hvitløk.

Asparges/Sopp/Potet/Løk

Legg asparges i et fat og dynk med olivenolje og salt. Bak i ovn på 180 grader i 20-30 minutter (til møre).
Legg potetene i en liten kjele (helst en slik at potetene dekker hele bunnen) og kok i smør i 20 minutter sammen med en stor kvast rosmarin. Bruk nok smør til å dekke potetene. Smøret som blir igjen kan brukes i/som saus til fisken.
Sopp stekes i smakes til med salt og pepper. Løken bakes i ovn sammen med aspargesen.

Til dette drikkes en hvitvin fra Marlborough på New Zealand, f.eks Walnut Block Collectables Marlborough Sauvignon Blanc 2009.

lørdag 6. august 2011

Hjemmelagde fiskepinner med gulrotmos, grillet paprika og Gazpacho


Hjemmelagde fiskepinner med gulrotmos, grillet paprika og Gazpacho

Da var det endelig klart for hjemmelagde fiskepinner! Etter et lite veddemål og sommerferie er det klart for å bytte ut frosne, mushy, fiskepinner fra Findus med noe skikkelig mat.

500g fisk (jeg brukte torskefilet, men alt kan brukes, både hvit og rød)
Giljermel (evt hvetemel)
Strøkavring
8 Gulrøtter
1 stor paprika
5 store tomater
2 store sjalottlauk
Litt agurk
3 fedd hvitløk
Like mye fersk ingefær som hvitløk
1/3 Chili (delen uten frø, husk at denne skal benyttes rå, så ta evt litt av gangen)
Olivenolje
Salt
Pepper
Fersk rosmarin (kan sløyfes)
Fersk basilikum (kan sløyfes)

Lages i følgende rekkefølge: Gazpacho, Paprika, Gulrotmos, Fiskepinner (men gjør fiskepinnene ferdige til steking først)

Fiskepinner

Pass på å få et stykke med litt tykkelse/form på som passer til passe store fiskepinner. Skjær deretter i fiskepinnestørrelse og bruk evt rester til "fiske-nuggets".
Salt og pepre godt før de først for en runde med griljermel og deretter en raus porsjon med kavring.
Stek i panne på full varme. 2 minutter på hver side. Litt forsiktighet må utvises, da fisken kommer til å flake seg og dette fra hverandre.

Gazpacho

Vi begynner med tomatene. Legg 30 sekunder i kokende vann og deretter 2 minutter i iskaldt vann. Ta deretter av skallet. Hvis du ønsker en suppe med noe mer tekstur, dropp å ta av skallet.
Her skal man vel egentlig ta ut frø og annet morro, men jeg ser ikke helt poenget, det.
Ta tomatene i en blender eller dertil egnet beholder med kniver som går fort rundt. Kjør raskt ned til mos.
Tilsett 6-7 spiseskjeer god olivenolje, 3 fedd hvitløk, samme mengde ingefær, 1/3 chili (delen uten frø, husk at denne skal benyttes rå, så ta evt litt av gangen) og blend i 5-10 minutter. Smak til med salt.

Sett i kjøleskap fram til servering.

Gulrotmos

Ha gulrøtter i ildfast form sammen med en god klumt olivenolje og noen kvister fersk rosmarin. Bakes nesten nederst i ovnen på 250 til møre (20-30 min). Kutt av topper og kjør i blender til ønsket tekstur. Jeg kjører denne uten noen olje eller salt og pepper for å få den søte gulrotsmaken.

Paprika

Jeg tar denne på gassblusset på kjøkkenet, men under grillen i ovenen er også mulig. Når skinnet er svart hele veien rundt, legg den i en bolle og dekk med plastfolie. La ligge 5 minutter og dra av skinnet med hendene. IKKE vask paprikaen for å få bort evt svarte rester. Da fjerner du halvparten av smaken. Ta det heller være. Det smaker godt.

Hell opp suppen, legg i en håndfull små terninger av agurk, hell på litt olivenolje og pynt med basilikum.

Dandér resten og server!

Til dette drikkes en enkel Riesling.

fredag 5. august 2011

Weingut Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Loiser Berg 2004


Fargen er dyp gul med grønnsskjær, lett perlende

Lukten er moderat petroleum som etterhvert glir over i eple, skifer, (mindre) petroleum og toast.

Smaken begynner lett perlende. Deretter "bløt" eplesmak med litt syre, søtlig overmoden frukt, asparges, eik, lett botrylis-preg, petroleum, lang intens syre, litt bitterhet i avslutningen.

Nydelig vin til sjømat, usikker på om denne skal noe særlig mer i kjelleren...

Finnes ikke på polet, men andre viner fra samme produsent er tilgjengelig på polet.

88/100